Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
aromat migdałowy 4 krople,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
śmietana 18% gęsta 2 łyżki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kakao 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka,
woda gorąca 2-3 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.
Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.
Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto.
Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.
Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.
Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.
Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia.
Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.
Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.
W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny.
Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru - nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA GOTOWANA i bez formy do gotowania.Polecam!.......SMACZNEGO!!!
4 komentarze:
ile oleju?
Faktycznie ile tego oleju.
1/2szklanki rzepakowy, dzięki, już dodałam do składników, pozdrawiam😏
1/2szklanki rzepakowy, dzięki, już dodałam do składników, pozdrawiam😏
Prześlij komentarz