3.04.2022

najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania...

Składniki:
jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 4 krople, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, śmietana 18% gęsta 2 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 2 łyżki

cukier puder 1 szklanka, woda gorąca 2-3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka


Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.

Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.

Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto.

Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.

Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.

Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.

Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia.

Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.

Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.

W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny.

Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru - nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA GOTOWANA i bez formy do gotowania.Polecam!.......SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Anonimowy4/03/2022

    ile oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2szklanki rzepakowy, dzięki, już dodałam do składników, pozdrawiam😏

      Usuń
  2. Faktycznie ile tego oleju.

    OdpowiedzUsuń
  3. 1/2szklanki rzepakowy, dzięki, już dodałam do składników, pozdrawiam😏

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!