Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
palma 200 gram miękka,
mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka,
czekolada deserowa 100 gram,
śmietana 18% 2 łyżki,
orzeszki ziemne 1 szklanka
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę pszenną, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, wlać olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Keksówka silikonowa 22 cm, do formy wyłożyć ciasto.
Wierzch ciasta łyżką wygładzić, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
W garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, wlać śmietanę i wymieszać, od razu polać wierzch babki i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi - babka ucierana jest bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia, jest puszysta, lekko wilgotna, smakuje na różne okazje........SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
Czy można zamiast margaryny dać olej, jeśli tak to ile?
można, 150 ml...
Dziękuję🌹
Prześlij komentarz