Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
palma 200 gram miękka,
mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka,
czekolada deserowa 100 gram,
śmietana 18% 2 łyżki,
orzeszki ziemne 1 szklanka
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę pszenną, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, wlać olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Keksówka silikonowa 22 cm, do formy wyłożyć ciasto.
Wierzch ciasta łyżką wygładzić, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
W garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, wlać śmietanę i wymieszać, od razu polać wierzch babki i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi - babka ucierana jest bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia, jest puszysta, lekko wilgotna, smakuje na różne okazje........SMACZNEGO!!!
Czy można zamiast margaryny dać olej, jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńmożna, 150 ml...
UsuńDziękuję🌹
Usuń