16.04.2022

babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna...

Składniki:
jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka, czekolada deserowa 100 gram, śmietana 18% 2 łyżki, orzeszki ziemne 1 szklanka


Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę pszenną, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, wlać olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Keksówka silikonowa 22 cm, do formy wyłożyć ciasto.

Wierzch ciasta łyżką wygładzić, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.

W garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, wlać śmietanę i wymieszać, od razu polać wierzch babki i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi - babka ucierana jest bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia, jest puszysta, lekko wilgotna, smakuje na różne okazje........SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Anonimowy5/08/2022

    Czy można zamiast margaryny dać olej, jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!