Składniki:
dzwonki karpia większe 3 sztuki,
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
masło klarowane 6 łyżek
Kupiłam świeże dzwonki karpia, skóra była oczyszczona, bez łusek, dzwonki opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Każdy dzwonek natrzeć solą, pieprzem mielonym, obtoczyć z każdej strony w mące pszennej.
Masło klarowane stopić na patelni, kłaść na gorące masło kłaść dzwonki karpia i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Nam smakuje skropiony cytryną i z białym pieczywem z masłem - bardzo smaczne, soczyste, z chrupiącą skórka dzwonki świeżego karpia na maśle klarowanym smażone.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz