2.03.2022

smaczne dzwonki karpia na maśle smażone...

Składniki:
dzwonki karpia większe 3 sztuki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna 1/2 szklanki, masło klarowane 6 łyżek


Kupiłam świeże dzwonki karpia, skóra była oczyszczona, bez łusek, dzwonki opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Każdy dzwonek natrzeć solą, pieprzem mielonym, obtoczyć z każdej strony w mące pszennej.

Masło klarowane stopić na patelni, kłaść na gorące masło kłaść dzwonki karpia i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.

Nam smakuje skropiony cytryną i z białym pieczywem z masłem - bardzo smaczne, soczyste, z chrupiącą skórka dzwonki świeżego karpia na maśle klarowanym smażone.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!