Składniki:
buraki podłużne 2 kg,
woda 2,5 litra do szybkowara
jabłka 3 sztuki średnie,
cebula sztuka większa,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1-2 łyżki,
olej rzepakowy 6 łyżek
Buraki podłużne są wg mnie najlepsze w smaku i staram się takie kupować zwłaszcza do przygotowania takich sałatek czy surówek na zimno.
Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut.
Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.
Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść - bardzo smaczna, szybka, zdrowa sałatka buraczkowo-jabłkowa, doskonale się sprawdzi do obiadu ale też i do podjadania........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz