6.03.2022

sałatka buraczkowo-jabłkowa-buraki z szybkowara...

Składniki:
buraki podłużne 2 kg, woda 2,5 litra do szybkowara jabłka 3 sztuki średnie, cebula sztuka większa, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1-2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek


Buraki podłużne są wg mnie najlepsze w smaku i staram się takie kupować zwłaszcza do przygotowania takich sałatek czy surówek na zimno.

Buraki obieram ze skórki, opłukane do szybkowara (jeśli są większe to kroję na połowę), zalać wodą i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut.

Zimne wyjąć z szybkowara (woda z gotowania do barszczu), w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć buraki, przełożyć do miski.

Do buraków zetrzeć na tarce jabłka, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy, olej rzepakowy i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut i można jeść - bardzo smaczna, szybka, zdrowa sałatka buraczkowo-jabłkowa, doskonale się sprawdzi do obiadu ale też i do podjadania........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!