Składniki:
jajka 20 sztuk "M",
bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
bułka tarta 1 szklanka,
cebula 2 sztuki większa+1 łyżeczka smalcu+1 łyżeczka cukru,
jajka 3 sztuki "M",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kurkuma 1 łyżeczka,
sól 1,5 łyżeczki,
natka pietruszki 1 pęczek,
mąka 1 szklanka do obtaczania,
smalec 1/2 kostki do smażenia
Jajka ugotowane na twardo obrać, na kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać.
Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić.
Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką.
Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube z 2 cm, obtaczać w mące (mąkę mam w woreczku i w nim obtaczam, mąka nie sypie się na blat, nie ma talerza do mycia) z każdej strony i nadmiar mąki strzepać.
Na rozgrzanej patelni ze smalcem smażyć na średnim ogniu, kotlety, po położeniu na patelnię lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony - jedne z naszych ulubionych kotletów nie mięsnych czyli kotlety jajeczne, bardzo lubimy na obiad z marchewką i ziemniakami lub same z surówką na zimno.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz