18.03.2022

pyszne kotlety jajeczne...

Składniki:
jajka 20 sztuk "M", bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, cebula 2 sztuki większa+1 łyżeczka smalcu+1 łyżeczka cukru, jajka 3 sztuki "M", pieprz mielony 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, mąka 1 szklanka do obtaczania, smalec 1/2 kostki do smażenia


Jajka ugotowane na twardo obrać, na kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać.

Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić.

Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką.

Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube z 2 cm, obtaczać w mące (mąkę mam w woreczku i w nim obtaczam, mąka nie sypie się na blat, nie ma talerza do mycia) z każdej strony i nadmiar mąki strzepać.

Na rozgrzanej patelni ze smalcem smażyć na średnim ogniu, kotlety, po położeniu na patelnię lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony - jedne z naszych ulubionych kotletów nie mięsnych czyli kotlety jajeczne, bardzo lubimy na obiad z marchewką i ziemniakami lub same z surówką na zimno.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!