Składniki:
farsz: kapusta kiszona 70 dag,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka większa,
olej rzepakowy 6 łyżek,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
tarta bułka 6 łyżek
naleśniki: mąka tortowa 3 szklanki,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kurkuma 2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki "L"
olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba,
tarta bułka do obsypania - ile potrzeba,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka
Do pojemnika wsypać mąkę, kurkumę, sól, cukier, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, jajka i mikserem utrzeć na gładkie dość lejące ciasto, odstawić na 30 minut.
Kapustę kiszoną drobno posiekać, w garnku zalać wodą i gotować do miękkości kapusty, nadmiar wody wylać.
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, wsypać pieczarki (nie solić,aby wody nie puściły) i podsmażać do miękkości pieczarek, dodać do kapusty.
Na rozgrzanej naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejem, potem już nie trzeba smażyć cienkie naleśniki.
Kapustę wymieszać z pieczarkami, pieprzem mielonym, kucharkiem cukrem, tartą bułką, na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i naleśniki składać na pół i jeszcze raz na pół.
Naleśniki złożone posmarować pędzelkiem olejem i obsypać tartą bułką, smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na talerz - naleśniki z kurkumą nadziewane farszem z pieczarek z kapustą kiszoną i panierowane w tartej bułce są idealne do czystego barszczu czerwonego...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz