4.03.2022

naleśniki z farszem z kapusty i pieczarek...

Składniki:
farsz: kapusta kiszona 70 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka większa, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, tarta bułka 6 łyżek

naleśniki: mąka tortowa 3 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kurkuma 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "L"

olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba, tarta bułka do obsypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka


Do pojemnika wsypać mąkę, kurkumę, sól, cukier, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, jajka i mikserem utrzeć na gładkie dość lejące ciasto, odstawić na 30 minut.

Kapustę kiszoną drobno posiekać, w garnku zalać wodą i gotować do miękkości kapusty, nadmiar wody wylać.

Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, wsypać pieczarki (nie solić,aby wody nie puściły) i podsmażać do miękkości pieczarek, dodać do kapusty.

Na rozgrzanej naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejem, potem już nie trzeba smażyć cienkie naleśniki.

Kapustę wymieszać z pieczarkami, pieprzem mielonym, kucharkiem cukrem, tartą bułką, na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i naleśniki składać na pół i jeszcze raz na pół.

Naleśniki złożone posmarować pędzelkiem olejem i obsypać tartą bułką, smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na talerz - naleśniki z kurkumą nadziewane farszem z pieczarek z kapustą kiszoną i panierowane w tartej bułce są idealne do czystego barszczu czerwonego...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!