Składniki:
makaron 400 gram opakowanie,
szpinak świeży 3 pęczki lub 1 opakowanie mrożony,
masło 1 łyżka,
cebula 1 sztuka średnia + cukier 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
śmietana 18% 100 gram,
mleko 1/2 litra,
mozzarella 2 kulki duże
Świeży szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą, drobno pokroić (ja kroję nożyczkami do miski) liście i łodyżki.
W garnku na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na złoty kolor, wsypać szpinak pokrojony (jeśli mam mrożony to go odmrażam), wymieszać, dodać przeciśnięty z praski czosnek, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu, mieszać.
Dodać sól, pieprz mielony, pokrojoną drobno mozzarellę, wlać śmietanę, mleko i mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, odcedzić i wsypać do szpinaku, wymieszać - bardzo szybki, tani, łatwy, smaczny obiad ze szpinakiem w roli głównej, nasze ulubione danie na szybki obiad........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz