27.03.2022

makaron w sosie szpinakowym na szybki obiad...

Składniki:
makaron 400 gram opakowanie, szpinak świeży 3 pęczki lub 1 opakowanie mrożony, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia + cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 18% 100 gram, mleko 1/2 litra, mozzarella 2 kulki duże


Świeży szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą, drobno pokroić (ja kroję nożyczkami do miski) liście i łodyżki.

W garnku na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na złoty kolor, wsypać szpinak pokrojony (jeśli mam mrożony to go odmrażam), wymieszać, dodać przeciśnięty z praski czosnek, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu, mieszać.

Dodać sól, pieprz mielony, pokrojoną drobno mozzarellę, wlać śmietanę, mleko i mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się mozzarelli.

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, odcedzić i wsypać do szpinaku, wymieszać - bardzo szybki, tani, łatwy, smaczny obiad ze szpinakiem w roli głównej, nasze ulubione danie na szybki obiad........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!