Składniki:
ciasto: jajka 5 sztuk "L",
palma 15 dag miękka,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 40 dag,
woda 800 ml,
galaretka wiśniowa 2 opakowania
mleko 800 ml,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
palma 10 dag miękka,
cukier puder 3/4 szklanki,
czekolada mleczna 100 gram
ciasto: w pojemniku mikserem utrzeć do spienienia palmę, cukier, jajka, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i połączyć mikserem składniki, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przekroić na 3 placki.
Śliwki bez pestek pokroić drobno, zalać wodą i gotować z 8 minut bez cukru, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę wiśniową, zostawić w chłodnym miejscu do prawie stężenia.
Budyń ugotować bez cukru i tłuszczu wg przepisu z opakowania ale użyć 800 ml mleka, wystudzić.
Ciasto położyć na płaskim talerzu i nasączyć np. herbatą z cytryną, prawie tężejącą galaretkę rozsmarować i nakryć drugim plackiem, nasączyć go herbatą i rozsmarować galaretkę, zostawić trochę do ozdobienia, nakryć 3 plackiem, delikatnie przycisnąć, schować do lodówki.
Palmę miękką, cukier, zimny budyń utrzeć mikserem na masę kremową, rozsmarować na nasączonym 3 placku, dodać na środek resztę galaretki i posypać posiekaną czekoladą, schować do lodówki - ciasto kakaowe jest jak torcik ze śliwkową galaretką i kremem budyniowym, jest bardzo smaczne i wyjątkowe..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz