7.03.2022

ciasto kakaowe smacznie nadziane galaretką,kremem...

Składniki:
ciasto: jajka 5 sztuk "L", palma 15 dag miękka, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 4 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka

śliwki 40 dag, woda 800 ml, galaretka wiśniowa 2 opakowania

mleko 800 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, palma 10 dag miękka, cukier puder 3/4 szklanki, czekolada mleczna 100 gram


ciasto: w pojemniku mikserem utrzeć do spienienia palmę, cukier, jajka, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i połączyć mikserem składniki, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przekroić na 3 placki.

Śliwki bez pestek pokroić drobno, zalać wodą i gotować z 8 minut bez cukru, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę wiśniową, zostawić w chłodnym miejscu do prawie stężenia.

Budyń ugotować bez cukru i tłuszczu wg przepisu z opakowania ale użyć 800 ml mleka, wystudzić.

Ciasto położyć na płaskim talerzu i nasączyć np. herbatą z cytryną, prawie tężejącą galaretkę rozsmarować i nakryć drugim plackiem, nasączyć go herbatą i rozsmarować galaretkę, zostawić trochę do ozdobienia, nakryć 3 plackiem, delikatnie przycisnąć, schować do lodówki.

Palmę miękką, cukier, zimny budyń utrzeć mikserem na masę kremową, rozsmarować na nasączonym 3 placku, dodać na środek resztę galaretki i posypać posiekaną czekoladą, schować do lodówki - ciasto kakaowe jest jak torcik ze śliwkową galaretką i kremem budyniowym, jest bardzo smaczne i wyjątkowe..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!