Składniki:
kapusta płaska na gołąbki 2 sztuki,
ryż ugotowany 3 woreczki,
mielona łopatka 70 dag,
cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki,
papryka słodka 1 łyżka,
papryka ostra 2 łyżeczki,
papryka 2 sztuki mniejsze,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
jajka 2 sztuki "M",
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
kucharek 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek,
woda 2 litry,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
mąka 4 łyżki,
koncentrat pomidorowy 100 gram,
śmietana 12% 100 gram,
sól 1-2 łyżeczki
woda 2 szklanki
Kapusta płaska do gołąbków, wyciąć ostrym nożem głąb z kapusty, użyłam 2 główki aby mieć do zamrożenia porcję gołąbków.
Kapustę opłukać, osobno główki włożyć do mikrofalówki (do mikrofali trzeba dobrać wielkość kapusty, aby weszła i się kręcił talerz) na około 5-7 minut na najwyższej mocy, liście z kapusty łatwo odchodzą.
Z liści kapusty nożykiem ścinać na płasko gruby nerw, (z reszty kapusty zrobiłam dwa dni później zupę
"zobacz TUTAJ")
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, paprykę słodką i ostrą.
Wystudzoną cebulę dodać do miski z mięsem mielonym, przyprawą do wieprzowiny, kucharkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem, natką pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
Na liście kapusty nakładać porcję farszu, ciasno zawijać liście.
Do zamrożenia gołąbki surowe układam w pojemniku, chowam do worka foliowego i do zamrażarki, po odmrożeniu są jak świeżo przygotowane i gotowe do gotowania.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować gołąbki z 30 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i rano wyjmuję) i wyjąć je na talerz, wywar wylać do garnka, dodać wodę, mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy, sól, postawić garnek na ogniu i mieszać rózgą do zagotowania i zagęszczenia sosu
- gołąbki są pyszne i także jest bardzo prosty sposób na sparzenie kapusty w mikrofalówce i również na zamrożenie gołąbków..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz