8.02.2022

szybkowar-gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta sparzona i do mrożenia gołąbki...

Składniki:
kapusta płaska na gołąbki 2 sztuki, ryż ugotowany 3 woreczki, mielona łopatka 70 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 2 łyżeczki, papryka 2 sztuki mniejsze, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "M", przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, kucharek 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, woda 2 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, mąka 4 łyżki, koncentrat pomidorowy 100 gram, śmietana 12% 100 gram, sól 1-2 łyżeczki woda 2 szklanki


Kapusta płaska do gołąbków, wyciąć ostrym nożem głąb z kapusty, użyłam 2 główki aby mieć do zamrożenia porcję gołąbków.

Kapustę opłukać, osobno główki włożyć do mikrofalówki (do mikrofali trzeba dobrać wielkość kapusty, aby weszła i się kręcił talerz) na około 5-7 minut na najwyższej mocy, liście z kapusty łatwo odchodzą.

Z liści kapusty nożykiem ścinać na płasko gruby nerw, (z reszty kapusty zrobiłam dwa dni później zupę  "zobacz TUTAJ")

Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, paprykę słodką i ostrą.

Wystudzoną cebulę dodać do miski z mięsem mielonym, przyprawą do wieprzowiny, kucharkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem, natką pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.

Na liście kapusty nakładać porcję farszu, ciasno zawijać liście.

Do zamrożenia gołąbki surowe układam w pojemniku, chowam do worka foliowego i do zamrażarki, po odmrożeniu są jak świeżo przygotowane i gotowe do gotowania.

Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować gołąbki z 30 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i rano wyjmuję) i wyjąć je na talerz, wywar wylać do garnka, dodać wodę, mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy, sól, postawić garnek na ogniu i mieszać rózgą do zagotowania i zagęszczenia sosu - gołąbki są pyszne i także jest bardzo prosty sposób na sparzenie kapusty w mikrofalówce i również na zamrożenie gołąbków..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!