Składniki:
kolety schabowe bez kości 5 sztuk,
mąka pszenna 1/2 szklanki+1 łyżeczka pieprzu+1 łyżeczka soli,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pory 6 sztuk średnie,
kucharek 1 łyżka,
woda 3 szklanki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa wpłynie 1 łyżka
Kotlety schabowe bez kości rozbić dość cienko, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, kłaść na gorący olej i zrumienić z każdej strony.
Kotlety zsunąć na 1 bok garnka, wsypać drobno pokrojone pory (pory dobrze opłukać i usunąć mocno zielone łodygi), posypać kucharkiem i podsmażać z 3 minuty, zamieszać.
Następnie wlać wody i pod przykryciem dusić z 15 minut, gotowe zdjąć z ognia, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony - bitki schabowe to doskonała odmiana na kotlety schabowe, bitki są kruche i duszone z porami smakują doskonale........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz