Składniki:
sucha marynata: papryka węgierska 2 łyżeczki,
papryka słodka 3 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
czosnek granulowany 2 łyżeczki
świeża szynka z kością 1,5 kg,
smalec 1/2 kostki,
cebula 3 sztuki duże,
pomidory 6 sztuk mniejsze,
woda 2 szklanki
Paprykę węgierską, kucharek, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz mielony wymieszać w miseczce.
Świeżą szynkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć z każdej strony mieszanką przypraw, schować do lodówki na 3 godziny.
W szybkowarze rozgrzać smalec, włożyć szynkę z marynatą i zrumienić z każdej strony.
Wsypać pokrojone na kawałki cebule, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy.
Wsypać pokrojone na kawałki pomidory, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy.
Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, w szybkowarze dobrze wystudzić, mięso z szybkowara wyjąć, wywar zmiksować pałką blendera i będzie do smarowania pieczywa - doskonałe mięso na zimno do pieczywa, zimny wywar z mięsa jest dobry do posmarowania pieczywa, na każdą okazję pasuje wybornie........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz