11.12.2021

szybkowar-pyszna szynka z kością do pieczywa...

Składniki:
sucha marynata: papryka węgierska 2 łyżeczki, papryka słodka 3 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, czosnek granulowany 2 łyżeczki

świeża szynka z kością 1,5 kg, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki duże, pomidory 6 sztuk mniejsze, woda 2 szklanki


Paprykę węgierską, kucharek, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz mielony wymieszać w miseczce.

Świeżą szynkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć z każdej strony mieszanką przypraw, schować do lodówki na 3 godziny.

W szybkowarze rozgrzać smalec, włożyć szynkę z marynatą i zrumienić z każdej strony.

Wsypać pokrojone na kawałki cebule, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy.

Wsypać pokrojone na kawałki pomidory, podsmażać z 3 minuty, wymieszać z dwa razy.

Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, w szybkowarze dobrze wystudzić, mięso z szybkowara wyjąć, wywar zmiksować pałką blendera i będzie do smarowania pieczywa - doskonałe mięso na zimno do pieczywa, zimny wywar z mięsa jest dobry do posmarowania pieczywa, na każdą okazję pasuje wybornie........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!