schab bez kości 1 kg,
przyprawa do wieprzowiny pikantna 1 opakowanie,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
smalec 1/2 kostki,
cebula 1 sztuka,
czosnek 1 główka,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 4 sztuki,
woda 3 szklanki
Świeży schab, duża porcja opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę pikantną do wieprzowiny, przyprawę w płynie, olej rzepakowy, pieprz mielony, do miski włożyć schab i mocno natrzeć marynatą, schować do lodówki na całą noc.
Do garnka szybkowara włożyć smalec i stopić, na gorący smalec włożyć schab z marynatą, z każdej strony mocno zrumienić.
Do schabu dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 50 minut.
Wystudzony schab wyjąć z szybkowara i kroić na cienkie plastry, wywar ze schabu wykorzystałam do kapusty duszonej z papryką - doskonały domowy schab w pikantnej przyprawie do pieczywa przygotowany w szybkowarze jest idealny na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz