4.10.2021

szybkowar-soczysty schab pikantny do pieczywa...

Składniki:

schab bez kości 1 kg, przyprawa do wieprzowiny pikantna 1 opakowanie, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1/2 kostki, cebula 1 sztuka, czosnek 1 główka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, woda 3 szklanki


 

Świeży schab, duża porcja opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę pikantną do wieprzowiny, przyprawę w płynie, olej rzepakowy, pieprz mielony, do miski włożyć schab i mocno natrzeć marynatą, schować do lodówki na całą noc.

 

Do garnka szybkowara włożyć smalec i stopić, na gorący smalec włożyć schab z marynatą, z każdej strony mocno zrumienić.

 

Do schabu dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 50 minut.

 

Wystudzony schab wyjąć z szybkowara i kroić na cienkie plastry, wywar ze schabu wykorzystałam do kapusty duszonej z papryką - doskonały domowy schab w pikantnej przyprawie do pieczywa przygotowany w szybkowarze jest idealny na każdą okazję........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!