kapusta włoska 1 główka duża,
kiszona kapusta 70 dag,
kminek 1 łyżka,
olej 1 łyżka,
cukier 1 łyżka
ryż z ryżem czarnym 2 szklanki,
mielone mięso indyka 60 dag,
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cebula podsmażona 2 sztuki średnie + 2 łyżki oleju do podsmażenia,
jajka 4 sztuki "M"
masło 200 gram,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżki
sos: sok pomidorowy 1 litr,
sól czosnkowa 2 łyżeczki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki
Kiszoną kapustę ugotować z kminkiem, cukrem, olejem do miękkości i wylać na sito, z kapusty włoskiej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Ryż z czarnym ryżem ugotować w nie solonej wodzie, wylać na sito, po odcedzeniu wsypać do miski, dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę, liście, farsz kiszoną kapustę, liście.
Na wierzch kapusty położyć plastry masła, posypać tartą bułką.
Piekarnik nagrzany na 210, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 140C z 10 minut, gdy przestygnie koić porcje zapiekanki.
Na sos użyłam 1 litr soku pomidorowego, do smaku sól czosnkowa, papryka ostra i tylko krótko zagotować, podawać wystudzony - bardzo dobry pomysł na kapuścianą zapiekankę z farszem do gołąbków, smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno z sosem pomidorowym.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz