27.07.2021

smaczna zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym...

Składniki:

kapusta włoska 1 główka duża, kiszona kapusta 70 dag, kminek 1 łyżka, olej 1 łyżka, cukier 1 łyżka

ryż z ryżem czarnym 2 szklanki, mielone mięso indyka 60 dag, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki średnie + 2 łyżki oleju do podsmażenia, jajka 4 sztuki "M"

masło 200 gram, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżki

sos: sok pomidorowy 1 litr, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki

 

Kiszoną kapustę ugotować z kminkiem, cukrem, olejem do miękkości i wylać na sito, z kapusty włoskiej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.

Ryż z czarnym ryżem ugotować w nie solonej wodzie, wylać na sito, po odcedzeniu wsypać do miski, dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.

Brytfannę wysmarować masłem, obsypać 1 szklanką tartej bułki.

Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę, liście, farsz kiszoną kapustę, liście.

Na wierzch kapusty położyć plastry masła, posypać tartą bułką.

Piekarnik nagrzany na 210, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 140C z 10 minut, gdy przestygnie koić porcje zapiekanki.

Na sos użyłam 1 litr soku pomidorowego, do smaku sól czosnkowa, papryka ostra i tylko krótko zagotować, podawać wystudzony - bardzo dobry pomysł na kapuścianą zapiekankę z farszem do gołąbków, smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno z sosem pomidorowym.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!