Składniki:
botwinka 4 pęczki,
woda 1 litr,
kostka rosołowa 1 sztuka,
ogórek zielony 2 sztuki większy,
rzodkiewki 2 pęczki,
cukier 3-4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
sól 1-2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 3 łyżki,
śmietana 18% 330 gram 1 opakowanie,
jogurt naturalny 380 gram 3 opakowania,
koperek świeży 2 pęczki,
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"
Botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, liście z łodyżkami drobno pokroić, buraczki drobno pokroić, w garnku zalać wodą i z kostką rosołową gotować z 15 minut, wystudzić.
Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce grubsze oczka (używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.
Dodać posiekany koperek, cukier, pieprz mielony, czosnek wyciśnięty z praski, ocet jabłkowy, sól, wlać śmietanę, jogurt i wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo - najlepszy, najsmaczniejszy chłodnik z buraczków , idealny na letnie upały, jest aromatyczny, orzeźwiający........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz