15.05.2021

pyszny chłodnik buraczkowy z jajkiem...

Składniki:
botwinka 4 pęczki, woda 1 litr, kostka rosołowa 1 sztuka, ogórek zielony 2 sztuki większy, rzodkiewki 2 pęczki, cukier 3-4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ząbki czosnku 4 sztuki, sól 1-2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, śmietana 18% 330 gram 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 gram 3 opakowania, koperek świeży 2 pęczki, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"

Botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, liście z łodyżkami drobno pokroić, buraczki drobno pokroić, w garnku zalać wodą i z kostką rosołową gotować z 15 minut, wystudzić.

Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce grubsze oczka (używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.

Dodać posiekany koperek, cukier, pieprz mielony, czosnek wyciśnięty z praski, ocet jabłkowy, sól, wlać śmietanę, jogurt i wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo - najlepszy, najsmaczniejszy chłodnik z buraczków , idealny na letnie upały, jest aromatyczny, orzeźwiający........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!