Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki "L",
cukier 2 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
mleko 1/2-3/4 litra,
gruszki dojrzałe 2 sztuki większe,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
puder cukier - ile potrzeba
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą dokładnie ciasto wymieszać na gładkie ciasto dość lejące.
Do ciasta wsypać pokrojone w cienkie plasterki gruszki ze skórką, wymieszać i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką porcję ciasta z gruszkami i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, przed podaniem posypać placuszki pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, delikatne placuszki z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę gruszek posypane pudrem cukrem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz