Składniki:
wątróbka kurczaka 1 kg,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 1 szklanka,
masło 1 łyżka,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
cebula 3 sztuki,
natka pietruszki 1 pęczek,
olej rzepakowy 5 łyżek,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 1/2 szklanki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
kalafior 1 średni,
koperek 1 pęczek
Wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (ja wycinam nożyczkami), wątróbkę opłukać na sicie, przed smażeniem osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do woreczka wsypać mąkę pszenną (nie sypie się na blat mąka), włożyć wątróbki, w zamkniętym woreczku dobrze wymieszać z mąką wątróbkę.
Na gorący mocno olej rzepakowy włożyć wątróbki, patelnię nakrywam talerzem zostawiając z jednej strony odchylony talerz do odparowania, wątróbka nie pryska i nie skacze z patelni, smażyć z jednej strony z 4 minuty, zdjąć talerz, wątróbki obrócić i dalej smażyć bez przykrywania z 4 minuty, pod koniec dodać łyżkę masła.
Włoszczyznę w rozdrabniaczu rozdrobnić, cebule pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć do miękkości warzyw, pod koniec dodać dodać kostkę rosołową, 1/2 szklanki wody, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony.
Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie,podawać z wątróbką delikatnie posypaną solą i pieprzem,warzywami i posiekanym koperkiem - wątróbka kurczaka podana w warzywach jest bardzo smacznym, zdrowym daniem obiadowym, smakuje również na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!
`
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz