28.04.2021

pyszna wątróbka z kurczaka w warzywach na obiad...

Składniki:
wątróbka kurczaka 1 kg, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, masło 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 3 sztuki, natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 1/2 szklanki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kalafior 1 średni, koperek 1 pęczek

Wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (ja wycinam nożyczkami), wątróbkę opłukać na sicie, przed smażeniem osuszyć ręcznikiem papierowym.

Do woreczka wsypać mąkę pszenną (nie sypie się na blat mąka), włożyć wątróbki, w zamkniętym woreczku dobrze wymieszać z mąką wątróbkę.

Na gorący mocno olej rzepakowy włożyć wątróbki, patelnię nakrywam talerzem zostawiając z jednej strony odchylony talerz do odparowania, wątróbka nie pryska i nie skacze z patelni, smażyć z jednej strony z 4 minuty, zdjąć talerz, wątróbki obrócić i dalej smażyć bez przykrywania z 4 minuty, pod koniec dodać łyżkę masła.

Włoszczyznę w rozdrabniaczu rozdrobnić, cebule pokroić w kostkę i na oleju podsmażyć do miękkości warzyw, pod koniec dodać dodać kostkę rosołową, 1/2 szklanki wody, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz mielony.

Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie,podawać z wątróbką delikatnie posypaną solą i pieprzem,warzywami i posiekanym koperkiem - wątróbka kurczaka podana w warzywach jest bardzo smacznym, zdrowym daniem obiadowym, smakuje również na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!

`

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!