Składniki:
jajka 2 sztuki "L",
mleko 3/4 litra,
cukier 1 łyżka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
sól 1/2 łyżeczki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jabłko 1 sztuka większe,
śliwki 6 sztuk większe,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
Mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste , przelać do miski i odstawić na 30 minut.
Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Placki smakują również jako zimne do podjadania - bardzo smaczna odmiana placuszków jabłkowych, z nadzieniem śliwkowym sa również idealne do zjedzenia.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz