13.09.2020

pyszne placuszki śliwkowo-jabłkowe...

Składniki:

jajka 2 sztuki "L", mleko 3/4 litra, cukier 1 łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłko 1 sztuka większe, śliwki 6 sztuk większe, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba



Mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste , przelać do miski i odstawić na 30 minut.

Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Placki smakują również jako zimne do podjadania - bardzo smaczna odmiana placuszków jabłkowych, z nadzieniem śliwkowym sa również idealne do zjedzenia.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!