Składniki:
ryż ugotowany w zupie ogórkowej 5 szklanek,
tarta bułka 3-4 szklanki,
jajka 1 sztuka "L",
olej rzepakowy - ile potrzeba
jogurt naturalny 380 gram,
sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie, ogórek zielony 1 sztuka większy
Ryż ugotowany w zupie ogórkowej (wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu.
Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę.
Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz.
Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno - pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej, podane z jogurtem są smaczne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz