Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
żółtka 6 sztuk "M",
sól 1 szczypta,
esencja waniliowa 1 łyżeczka,
masło stopione 100 gram,
mąka tortowa 50-60 dag,
dżem borówka leśna 300 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Drożdże wkruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką mąki, cukry, 1.2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól,esencję waniliową, zacząć wyrabiać na małych obrotach hakiem robota.
Od razu w trakcie wyrabiania wlać stopione masło w mleku (letnie), same żółtka.
Na najwyższych obrotach dla haka wyrabiać ciasto z 5 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, jak trzeba to dosypywać mąki trochę.
Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto wyrośnięte w misie posypać 1/2 szklani mąki i parę razy w misie ręką wyrobić, formować zwilżonymi w wodzie dłońmi kulki i układać na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, pączki piec około 35 minut.
Dżem borówki leśne zmiksować na gładki dżem, do szprycy nadziewarki napełnić dżem i i po upieczeniu od razu pączki nadziewać.
Większe pączki szprycować dżemem w kilku miejscach. przed podaniem wystudzone pączki p;osypać cukrem pudrem - moje pączki pieczone, nadziane konfiturą z borówki leśnej zaraz po upieczeniu, są mniej kaloryczne, zdrowsze dla żołądkowców i również smaczne, pączki pieczone to zdrowsza, mniej kaloryczna wersja pączka smażonego w oleju, nadziewane po upieczeniu dżemem jaki się lubi........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz