20.02.2020

pączki pieczone-zdrowsza i mniej kaloryczna wersja pączka...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, żółtka 6 sztuk "M", sól 1 szczypta, esencja waniliowa 1 łyżeczka, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50-60 dag, dżem borówka leśna 300 gram, cukier puder - ile potrzeba


Drożdże wkruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką mąki, cukry, 1.2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól,esencję waniliową, zacząć wyrabiać na małych obrotach hakiem robota.

Od razu w trakcie wyrabiania wlać stopione masło w mleku (letnie), same żółtka.

Na najwyższych obrotach dla haka wyrabiać ciasto z 5 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, jak trzeba to dosypywać mąki trochę.

Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto wyrośnięte w misie posypać 1/2 szklani mąki i parę razy w misie ręką wyrobić, formować zwilżonymi w wodzie dłońmi kulki i układać na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, pączki piec około 35 minut.

Dżem borówki leśne zmiksować na gładki dżem, do szprycy nadziewarki napełnić dżem i i po upieczeniu od razu pączki nadziewać.

Większe pączki szprycować dżemem w kilku miejscach. przed podaniem wystudzone pączki p;osypać cukrem pudrem - moje pączki pieczone, nadziane konfiturą z borówki leśnej zaraz po upieczeniu, są mniej kaloryczne, zdrowsze dla żołądkowców i również smaczne, pączki pieczone to zdrowsza, mniej kaloryczna wersja pączka smażonego w oleju, nadziewane po upieczeniu dżemem jaki się lubi........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!