Składniki:
kura rosołowa 1/2 połowa 1,40 kg,
szyja indyka 1 sztuka średnia,
żołądki indycze 6 sztuk,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
włoszczyzna 1 pęczek + 3 średnie marchewki,
kapusta biała 1 liść,
kucharek 2 łyżki,
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka,
woda 3 litry,
kurkuma 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1 pęczek,
sól, pieprz mielony - do smaku,
makaron eirspatzle kluski ze szwabii
Dobrze opłukać kurę rosołową, szyję i żołądki indyka, włoszczyznę obrać u opłukać.
Do szybkowara (9 l.) włożyć drób, warzywa, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, pieprz ziarnisty.
Wlać wodę około 3 litry, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć, wsypać kurkumę, do smaku doprawić pieprzem, solą.
Ugotować makaron jaki się lubi, u mnie makaron eirspatzle kluski ze szwabii, rosół podać z makaronem, natką pietruszki. - najlepszy rosół tym razem drobiowy mieszany z dodatkiem kurkumy dla zdrowia i dla koloru, gotowany w szybkowarze jest esencjonalny, klarowny i mięsko jest szybko miękkie.......SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ", paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI
#aldipolska #ambasadoraldi #wielkitestaldi
#testeraldi #ambasadorkastreetcom #streetcom_polska
2 komentarze:
Bardzo lubię domowy rosół.
też kocham rosołek, ja zawsze dodaję też podpieczoną cebulkę, bo tak mnie uczyła babcia :) wtedy rosół jest dobrze dosmaczony i ma nieco ciemniejszą barwę, nie jest blady :) sklep czy hurtownia cebuli czasem mają mniej ostre, ale wyraziste w smaku odmiany i te są najlepsze, bo szalotka czy czerwona cebula się nie nadają
Prześlij komentarz