31.01.2020

szybkowar-rosół drobiowy mieszany...

Składniki:


kura rosołowa 1/2 połowa 1,40 kg, szyja indyka 1 sztuka średnia, żołądki indycze 6 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek + 3 średnie marchewki, kapusta biała 1 liść, kucharek 2 łyżki, pieprz ziarnisty 1 łyżeczka, woda 3 litry, kurkuma 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz mielony - do smaku, makaron eirspatzle kluski ze szwabii


Dobrze opłukać kurę rosołową, szyję i żołądki indyka, włoszczyznę obrać u opłukać.

Do szybkowara (9 l.) włożyć drób, warzywa, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, pieprz ziarnisty.

Wlać wodę około 3 litry, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć, wsypać kurkumę, do smaku doprawić pieprzem, solą.

Ugotować makaron jaki się lubi, u mnie makaron eirspatzle kluski ze szwabii, rosół podać z makaronem, natką pietruszki. - najlepszy rosół tym razem drobiowy mieszany z dodatkiem kurkumy dla zdrowia i dla koloru, gotowany w szybkowarze jest esencjonalny, klarowny i mięsko jest szybko miękkie.......SMACZNEGO!!!

Mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ", paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI

#aldipolska #ambasadoraldi #wielkitestaldi #testeraldi #ambasadorkastreetcom #streetcom_polska

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię domowy rosół.

    OdpowiedzUsuń
  2. też kocham rosołek, ja zawsze dodaję też podpieczoną cebulkę, bo tak mnie uczyła babcia :) wtedy rosół jest dobrze dosmaczony i ma nieco ciemniejszą barwę, nie jest blady :) sklep czy hurtownia cebuli czasem mają mniej ostre, ale wyraziste w smaku odmiany i te są najlepsze, bo szalotka czy czerwona cebula się nie nadają

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!