Składniki:
mielone mięso z indyka 70 dag,
bułka czerstwa 1 sztuka,
bułka tarta 3/4 szklanki,
cebula smażona 1 sztuka,
marchew duszona z obiadu 2 szklanki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka "L",
mąka pszenna 1 szklanka,
smalec wieprzowy 3/4 kostki
Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę co została z obiadu (dobry sposób na wykorzystanie marchewki z dnia poprzedniego) nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka.
Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej.
Na gorący smalec (kotlety smażone na smalcu wieprzowym są lepsze w smaku) kłaść kotlety, lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu.
- została marchewka z obiadu i wykorzystałam ją do mielonych kotletów, kotlety są bardzo soczyste, delikatne i smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz