24.01.2020

soczyste, smaczne drobiowo-marchewkowe kotlety mielone...

Składniki:

mielone mięso z indyka 70 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, cebula smażona 1 sztuka, marchew duszona z obiadu 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1 szklanka, smalec wieprzowy 3/4 kostki


Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę co została z obiadu (dobry sposób na wykorzystanie marchewki z dnia poprzedniego) nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka.

Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.

Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej.

Na gorący smalec (kotlety smażone na smalcu wieprzowym są lepsze w smaku) kłaść kotlety, lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu. - została marchewka z obiadu i wykorzystałam ją do mielonych kotletów, kotlety są bardzo soczyste, delikatne i smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!