Składniki:
łopatka mielona wieprzowa bez kości 80 dag,
cebula smażona 1 sztuka,
smalec 1 łyżeczka,
tarta bułka 1,5 szklanki,
jajka 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
zimna woda 1 szklanka,
smalec 1/2 kostki
Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.
Do mielonego mięsa dodać tartą bułkę, usmażoną cebulę, paprykę, pieprz mielony, kucharka, wody wlać w trakcie wyrabiania aby masa była kleista, nie sucha.
Na patelni stopić smalec i na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony.
Kotlety podać na obiad lub z na zimno z pieczywem - bardzo smaczne, soczyste, kruche kotlety mielone mielonej łopatki, idealnie smakują na obiad ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz