Składniki:
jajka 3 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
kakao 3 łyżki,
mleko 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mascarpone 300 gram,
śmietana 30% 250 gram,
cukier puder 1/2 szklanki,
sok pomarańczowy z 2 pomarańczy,
skórka kandyzowana pomarańczowa 5 dag
sok z 2 pomarańczy,
3 łyżki wody
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier, przyprawę do piernika, wlać mleko, olej, wbić jajka, wsypać kakao i mikserem wszystko dokładnie połączyć na dość gęste ciasto.
Tortownica 26 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy wylać ciasto, wygładzić łyżką wierzch.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Zimną śmietanę, mascarpone, cukier puder ubić mikserem na sztywno, pod koniec wlać sok pomarańczowy i ubić na sztywno.
Ciasto przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć pomarańczowym sokiem z wodą, na blatach rozsmarować porcjami krem mascarpone.
Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na rantach ciasta, posypać skórką kandyzowaną pomarańczową, schować do lodówki - ciasto piernikowe z kakao i przełożone kremem z mascarpone jest prawie jak torcik, aromatycznie korzenny przełamany pomarańczowym kremem mascarpone.........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Jestem ogromną fanką ciast z kremem! Niestety potem zostają wyrzuty sumienia po dodatkowych kaloriach, które trzeba jakoś spalić hehe. Przepis MEGA!
Prześlij komentarz