25.01.2020

kakaowy piernik z pomarańczowym kremem z mascarpone...

Składniki:

jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 3 łyżki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki

mascarpone 300 gram, śmietana 30% 250 gram, cukier puder 1/2 szklanki, sok pomarańczowy z 2 pomarańczy, skórka kandyzowana pomarańczowa 5 dag

sok z 2 pomarańczy, 3 łyżki wody


Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier, przyprawę do piernika, wlać mleko, olej, wbić jajka, wsypać kakao i mikserem wszystko dokładnie połączyć na dość gęste ciasto.

Tortownica 26 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy wylać ciasto, wygładzić łyżką wierzch.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.

Zimną śmietanę, mascarpone, cukier puder ubić mikserem na sztywno, pod koniec wlać sok pomarańczowy i ubić na sztywno.

Ciasto przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć pomarańczowym sokiem z wodą, na blatach rozsmarować porcjami krem mascarpone.

Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na rantach ciasta, posypać skórką kandyzowaną pomarańczową, schować do lodówki - ciasto piernikowe z kakao i przełożone kremem z mascarpone jest prawie jak torcik, aromatycznie korzenny przełamany pomarańczowym kremem mascarpone.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Jestem ogromną fanką ciast z kremem! Niestety potem zostają wyrzuty sumienia po dodatkowych kaloriach, które trzeba jakoś spalić hehe. Przepis MEGA!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!