Składniki:
fasola jasiek 50 dag,
woda do gotowania fasoli 2 litry,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
boczek wędzony 35 dag,
smalec 1 łyżka,
przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 2 sztuki,
pomidory miękkie 8 sztuk,
majeranek 2 łyżki
Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać.
Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, przyprawą do mielonego mięsa, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut.
Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut. - pyszna, zdrowa, sycąca fasola jasiek w świeżych pomidorach na wędzonce z majerankiem, potrawa jest smaczna z pieczywem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz