21.08.2019

fasola jasiek w pomidorach na wędzonce...

Składniki:

fasola jasiek 50 dag, woda do gotowania fasoli 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 35 dag, smalec 1 łyżka, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, pomidory miękkie 8 sztuk, majeranek 2 łyżki


Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać.

Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, przyprawą do mielonego mięsa, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut.

Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut. - pyszna, zdrowa, sycąca fasola jasiek w świeżych pomidorach na wędzonce z majerankiem, potrawa jest smaczna z pieczywem...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!