drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1,5 szklanki, jajka 3 sztuki "L", aromat rumowy 4 krople, mąka tortowa 65 dag, sól 1 szczypta, margaryna stopiona 5 dag, dżem wiśniowy 200 gram, orzechy włoskie 150 gram, czekolada gorzka 100 gram
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać resztę mleka i aromat rumowy, hakiem robota wyrabiać ciasto i z 3 minuty, na koniec wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać z 6 minut, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem
ciasto parę razy ręką wyrobić i podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 2 cm placek na blacie podsypanym mąką, posmarować połową dżemu i posypać 1 częścią orzechów (orzechy podzielić na 3 porcje)
zawinąć ciasto jak struclę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut
czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować wierzchy ciasta, posypać resztą orzechów - drożdżówka z dżemem i orzechami jest smacznym ciastem nie tylko na deser ale i na śniadanie z kawą czy na kolację z mlekiem.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz