pomidory mocno dojrzałe 4 kg,
papryka ostra 8 sztuk,
woda 2 szklanki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
sól 2 łyżeczki,
cukier 4 łyżki,
2:1 żelfix 1 opakowanie
pomidory bardzo dojrzałe opłukać, przekroić na ćwiartki, odkroić szypułki, włożyć pomidory ze skórką porcjami do dzbanka blendera i zmiksować, wlać do garnka
na koniec z ostatnią porcją pomidorów zmiksować bez szypułek umyte ostre papryczki razem z pestkami
do pomidorów wlać olej, wsypać sól, wlać z 2 szklanki wody i cały mieszając gotować z 10 minut, następnie wsypać cukier, żelfix 2:1 i gotować z 5 minut
gorący sos nakładać do wyparzonych słoików, na 15 minut postawić słoiki na zakrętkach, przechowywać w ciemnym miejscu - domowy pyszny sos pomidorowo paprykowy na ostro jest doskonałym dodatkiem do pizzy, makaronów, sosów, gołąbków czy na kanapki...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz