23.12.2018

z cynamonową kruszonką drożdżowe ciasto śliwkowe...

Składniki:


drożdże świeże 7 dag, cukier 3/4 szklanki, mąką tortowa 70 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 7 dag, sól - szczypta, jajka 5 sztuk, śliwki 60 dag

kruszonka: 10 dag cukru, 12,5 dag miękkie masło, 150 gram mąki, 1 łyżeczka cynamonu


do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, osobno ubić mikserem do białości jajka, resztę cukru

do zaczynu dodać ubite jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, wlać resztę letniego mleka i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty, wlać letnie masło i dalej wyrabiać z 8 minut

wyrobione ciasto na wierzchu posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia

wyrośnięte ciasto ręką parę razy wyrobić aby odgazować z powietrza

forma 30x25 z papierem do pieczenia, forma silikonowa 20 cm (dla męża do pracy), ciasto przełożyć do form, na wierzch powtykać śliwki, zostawić na 10 minut

kruszonka: składniki na kruszonkę w misce mikserem spiralami utrzeć, ciasto posypać kruszonką

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, do suchego patyczka, w formach ciasto dobrze wystudzić - drożdżowe ciasto jest bardzo smaczne, zdrowe i smakuje wyśmienicie, nam najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!