drożdże świeże 7 dag,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
mleko letnie 1,5 szklanki,
mąka tortowa 65 dag,
sól - szczypta,
masło stopione 10 dag,
agrest 70 dag,
kruszonka: masło 12 dag,
mąka pszenna 12 dag,
cukier 12 dag,
cukier puder do posypania
do misy robota rozkruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki, cukru, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszać łyżką, misę nakryć talerzem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać mleko
hakiem robota ciasto wyrabiać , po połączeniu składników wlać letnie stopione masło i wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i odo wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny
forma 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać obrany z szypułek agrest i zostawić na 20 minut do podrośnięcia
z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, rozsypać kruszonkę na agreście
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić przy uchylonym piekarniku na 30 minut, wyjąć i dobrze wystudzić kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżowe ciasto z dodatkiem agrestu jest najchętniej jedzonym ciastem w letnie dni, dodatkowo smaku dodaje chrupiąca kruszonka..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz