12.07.2018

agrestowa drożdżówka z kruszonką...

Składniki:


drożdże świeże 7 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", mleko letnie 1,5 szklanki, mąka tortowa 65 dag, sól - szczypta, masło stopione 10 dag, agrest 70 dag, kruszonka: masło 12 dag, mąka pszenna 12 dag, cukier 12 dag, cukier puder do posypania


do misy robota rozkruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki, cukru, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszać łyżką, misę nakryć talerzem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać mleko

hakiem robota ciasto wyrabiać , po połączeniu składników wlać letnie stopione masło i wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i odo wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny

forma 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać obrany z szypułek agrest i zostawić na 20 minut do podrośnięcia

z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, rozsypać kruszonkę na agreście

piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić przy uchylonym piekarniku na 30 minut, wyjąć i dobrze wystudzić kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżowe ciasto z dodatkiem agrestu jest najchętniej jedzonym ciastem w letnie dni, dodatkowo smaku dodaje chrupiąca kruszonka..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!