kapusta młoda 2 sztuki większe,
mielone z kurczaka 50 dag,
ryż ugotowany 4 woreczki,
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
jajka 2 sztuki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
kucharek 1 łyżka,
cebula 2 sztuki,
smalec ze skwarkami 4 łyżki,
sok pomidorowy 1 litr,
woda 4 szklanki,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 200 ml,
koperek 2 pęczki
z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw
mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać
na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę
na dnie szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy (u mnie mój domowy też w szybkowarze przygotowany
"zobacz TUTAJ"
), wodę, kostkę rosołową
po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować z 30 minut, z szybkowara (warto mieć szybkowar w domu, duża oszczędność czasu i pieniędzy za rachunki) wyjmować jak są wystudzone dobrze, nie będą się "rozwalać", z wywaru zrobić sos: wymieszać mąkę ze śmietaną wlać do wywaru i zagotować mieszając do zagęstnienia sosu - gołąbki bardzo lubimy i często je robię, szybkowar jest doskonałym pomocnikiem do ich przygotowania, zawsze są kruche, delikatne, aromatyczne..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz